Vlaams Brabant drinkt bier- en jenevercultuur sinds 1800

Vlaams Brabant drinkt

  • A. Tollet
  • ISBN 9789082278972
  • Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Recensie

Annelies Tollet werkte als historica in opdracht van de provincie Vlaams Brabant en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. Ze kon beroep doen op grote archieven zoals het ADVN, Kadoc, Amsab en het Liberaal Archief, wat uiteraard te zien is in een zeer rijke documentatie, maar ook in een ‘sturing’ waar misschien eerder onverwachte invalshoeken op de proppen komen.

Naast de bier- en jenevercultuur wordt immers ook aandacht besteed aan het drankmisbruik en de uiteenlopende acties om dat tegen te gaan. Het was gelukkig niet allemaal kommer en kwel, en zo krijgen we toch in hoofdzaak de aangename kant van onze omgang met bier en jenever te zien.

Ook werd niet voorbijgegaan aan het privaat- aandeel in het erfgoedlandschap: initiatieven om oude brouwerijgebouwen een nieuwe in- en aankleding te geven, een schat aan documentatie en materiaal in het bezit van verzamelaars en niet onbelangrijk: het collectief geheugen. Hier werd nadrukkelijk beroep gedaan op het grote publiek, en met succes! Talloze verhalen, anekdotes, enz. werden terug opgedist.

Dat tot op vandaag Vlaams Brabant een provincie is met nog heel wat brouwerijen, van AB Inbev en Haacht over de lambikbrouwers tot Den Herberg, Domus en Hof ten Dormaal, zorgt er natuurlijk voor dat niet alleen het bierige verleden, maar ook heden en toekomst er op het vlak van de biercultuur goed uitzien. Dat we daar OBP en Zythos met zijn aangesloten verenigingen bij nodig hebben, is een element waar aandacht aan besteed wordt. En dat, om af te sluiten, is een meer dan terechte conclusie!

Zeggen we er nog bij dat dit boek voorzien is van de nodige voetnoten, bronvermeldingen en registers, én dat het zeer ruim geïllustreerd werd, dan weet je dat dit boek zeker ook in jouw kast thuishoort!

Hans

Boeken