Lambicland

Lambicland

  • T. Webb, C. Pollard, en S. McGinn
  • ISBN 978-0-9547789-2-7
  • Cogan & Mater Ltd

Recensie

Van de drie schrijvers van dit ‘handzame’ boekje mochten we er al twee meermaals ontmoeten en leren kennen als erudiete bierkenners en –liefhebbers. Waar we in het verleden reeds opmerkten dat Michael Jackson onze bieren naar de wereld bracht, kunnen we stellen dat deze typische Engelsen (alhoewel fysiek elkaars uiterste) de Engelstalige wereld naar hier brengen.

 

Tim Webb is al jarenlang de auteur van de Good Beer Guide to Belgium and Holland en in die zin een geprivilegieerd waarnemer van onze biercultuur. Chris ‘Podge’ Pollard organiseert al vele jaren ‘beertours to Belgium’ en kent ons bierwereldje absoluut beter dan vele ‘echte’ Belgen. Samen met de brouwers van Alvinne lag hij bovendien aan de basis van de niet te versmaden Podge-bi-stout, bier waarvan ondertussen talloze eik-gelagerde varianten het daglicht zagen.

 

Deze bierminnende combinatie gaf pas de tweede editie van ‘Lambicland’ uit, een (Engelstalig) boekje dat ons door de wondere wereld van ‘nonkel Brettanomyces’ leidt. In de verantwoording van deze tweede uitgave stelt Tim Webb duidelijk dat het eigenlijk niet de bedoeling was. Niemand hoopte in 2004 dat de eerste oplage zo snel zou uitgeput zijn!

Maar ondertussen stelden ze ook vast dat in dat kleine lambikwereldje vanalles bewoog en er dus grond genoeg was om een tweede, herwerkte oplage in druk te brengen.

 

We vinden er al onze bekende brouwers en stekers in terug, met de nodige puike informatie, van geschiedenis tot hedendaagse verhoudingen. Maar ook - en niet onbelangrijk - wordt veel aandacht besteed aan de typische kroegen en cafeetjes waar je nog écht lambik en geuze kan drinken. Gaande van ‘de stijve eik’ tot het modeste volkscafeetje dat met zijn uitbaatster dreigt te verdwijnen.

 

Voor wie de drempel naar de complexe bieren van spontane gisting keurig wil nemen een absolute aanrader. En voor wie die spreekwoordelijke horde al nam: een leidraad voor een onvergetelijke uitstap!

Boeken