Vrijheid en whisky de geschiedenis van Schotland in 101 whisky’s

Vrijheid en whisky

  • Stijn Hiers
  • ISBN 978-90-82108-00-2

Recensie

WAT ? Whisky in deze boekenrubriek? Te diep in ’t glas gekeken?  Ho, wacht even! We durven bij ABC al eens een zijsprong maken, zoals u weet. Heel in ’t begin, herinner u, deden we dat al eens met whisky, later kwam ook sherry aan de beurt en we proefden onlangs zelfs koffie! Whisky staat dan toch heel wat dichter bij bier dan een kopje ‘zwart goud’, of niet? In het aanvankelijke productieproces zijn er immers opvallende gelijkenissen. En whisky proeven is al evenzeer een uitdaging als de sensoriële analyse van bier.

Bovendien hebben we - wie niet - altijd met een beetje be- en verwondering naar de Schotten gekeken. Vreemd volkje, die Schotten. Dragen rokken. Spelen op het zowat lawaaierigste instrument uit de wereldmuziekgeschiedenis. Woeste krijgers, ook, tot ver in de twintigste eeuw… Als nu een boek het een aan het ander weet te koppelen, zijn we minstens al benieuwd. Blijkt dit boek dan nog bijzonder goed leesbaar en informatief, met hier en daar een vrolijke knipoog, en met een illustratief compleet aparte aanpak, ja, dan kunnen we niet anders als er luidkeels melding van maken! En tot slot, hebben we in een lang vervlogen tijd, wel eens met de auteur aan de toog gehangen. Maar we kozen voor bier, en Stijn Hiers verdiepte zich in whisky. Het leven zoals het is…

Allemaal redenen en argumentjes om dit in eigen beheer uitgegeven boek toch de hemel in te prijzen. Maar vooral is het dus die aparte aanpak die ons doorheen dit boek begeleidt. Want de Schotse geschiedenis (inderdaad, soms letterlijk schots en scheef!) vind je allicht in honderden andere boeken teug. Waarom dan net dit boek ? Wel, omdat de enige illustraties die in dit boek gebruikt worden, stuk voor stuk whisky- etiketten zijn. En niet alleen zeldzame uitgaven, maar ook courante merken komen aan bod. Van in de oertijd tot de twintigste eeuw neemt Hiers ons mee door de turbulente tijden die Schotland vele eeuwen teisterden. Om gebeurtenissen, mensen, plaatsen nader te belichten plaatst hij nu en dan een kaderstukje. Maar steeds en altijd, gaat het gepaard met een whiskyetiket of  -fles die deze gebeurtenis eert of in herinnering brengt. Een ronduit unieke benadering! Of het nu de Viking Leif Eriksson was, de koningsgraven op het eiland Iona, het gehakketak rond de Engels- Schotse eenmaking of het gehakketak om de Engelse invloed vaarwel te zeggen, steeds vond Hiers wel een etiket om dat feit te kleuren. Dat hij daarop beroep moest/kon doen op tal van verzamelaars, benadrukt hij in zijn dankwoord. Ons leert het hoe nauw de Schotse distillerijen, al of niet bewust, verbonden zijn met cultuur en geschiedenis. Ondertussen verwondert dit boek, want, alhoewel veel van de getoonde merken absoluut onvindbaar zullen zijn, vinden we toch ook wel wat bekende namen terug. Die herkenning houdt er de vaart in, zet aan tot verder lezen.

Een fijn en interessant lees- en kijkboek, dus. Met een goed glas whisky- gelagerd bier er bij kan (kunnen) je avond(en) niet meer stuk!

Hans

  Prijs: 19,95 €, te bestellen/ te koop: The Highlander, Stadswaag 21, 2000 Antwerpen Huis Verloo, Amerikalei 158, 2000 Antwerpen Bij de auteur: stijn.hiers@telenet.be

Boeken