Craft Beer Kochbuch

Craft Beer Kochbuch

Recensie

De titel zegt het al: koken met ambachtelijke bieren. Niet zo uitzonderlijk voor ons, en geloof het of niet, ook in Duitsland en Oostenrijk zijn heel wat biergerechten voorhanden. Alleen gaan ze er wat tam mee om, de situatie zoals bij ons tot dertig jaar geleden.

Met dit boek wordt daar een einde aan gemaakt. De Duits-Oostenrijkse keuken is veel beter dan haar naam doet vermoeden en er zijn daar  chefs bezig met deze op een nog hoger plan brengen, zij het met veel ‘wereldse’ invloeden. Dus een echt streekreceptenboek is het ook niet geworden! Tussen de klassieke opbouw van voorgerechten naar desserts komt elke keer een reportage over een van de brouwerijen die een bier levert dat verwerkt is in een recept. Ook daarbij steken de auteurs al eens de grenzen over, want we vinden naast The Kernel (UK), De Molen (Nl) en Feral Brewing (Australië) ook onze eigenste Cantillon terug!

Merkwaardig is wel dat men afstapt van het typische merkglas. Men stelt voor een aantal soorten het ideale degustatieglas voor en gaat daar verder consequent mee om, maar zonder oogkleppen. Bij de gerechten worden telkens bierstijlen voorgesteld die bij dit gerecht passen, en eentje dat bijzonder wordt aangeraden. Tussen de gerechten en de brouwerijreportage door wordt dan ook nog aandacht besteed aan diverse bierstijlen, zodat je je een algemeen beeld kan vormen. Er is sprake van dat dit boek eerlang in het Nederlands vertaald zou worden, maar wie een mondje Duits begrijpt, kan zich nu al aan de uitdaging wagen!

Hans


Boeken