Bier & chocolade 40 tongstrelende combinaties

Bier & chocolade

Recensie

Bier en chocolade, als je er niet te diep op ingaat, ligt het allicht voor de hand. Donkere mouten geven ons bier nu en dan een chocoladesmaak en als je die dan combineert met een stuk bijpassende chocolade, trap je natuurlijk een open deur in. Maar Geroen Vansteenbrugge gaat uiteraard een heel stuk verder. Voor dat we aan de proeverij beginnen, moeten we echter weten hoe het nu juist zit met dat bier en de chocolade. Dus wordt er in de twee eerste hoofdstukken dieper ingegaan op hoe bier en chocolade tot stand komen. Voor wat het bier betreft zullen daar voor de kenner weinig geheimen uit komen, maar voor de chocolade allicht des te meer. Verrassend hoe complex de productie van chocolade eigenlijk is…

Daarna wordt er dieper ingegaan op de manier waarop je beide elementen hoort te proeven en natuurlijk, hoe je ze optimaal combineert. Dan wordt er plaats geruimd voor 40 tongstrelende combinaties. En kijk, hier komt de verrassing: niet alleen donkere bieren met karameltoetsen of chocoladesmaak komen aan bod: ook blonde en zure bieren en zowel fruitige als fruitbieren. Alhoewel verschillende pralines meer dan eens terugkomen, zijn er verschillende combinaties mogelijk, en wijkt de mening van Geroen nu en dan af van die van de collega’s. Reden te meer om de test te doen! Nadeel en enige kritiek is, zoals destijds voor de kaas- en bierboeken van Vinken en Van Tricht: de bieren vindt je allemaal bij de betere bierhandel. Maar als je wil combineren met de vernoemde pralines, moet je wel naar de zaken die hun medewerking verleenden. Daar ze de genoemde pralines zelf ontwikkelden, ligt dat voor de hand. Maar het beperkt de mogelijkheden.

Moeten we er u nog bij vertellen dat we Geroen in de toekomst weer naar Antwerpen willen uitnodigen? We denken er wel aan er dan een ‘Antwerpse slag’ aan te geven (niet aan Geroen, natuurlijk)!

Hans

Boeken