Belgische brouwerijen van de 16e eeuw tot heden 5300 brouwerijen in 1490 gemeenten

Belgische brouwerijen van de 16e eeuw tot heden

  • François Verhofstadt
  • ISBN 9789092083548

Recensie

Een nieuw standaardwerk voor al wie interesse heeft in biergeschiedenis!  Vooral verzamelaars zullen er hun weg in zoeken, maar ook voor de ‘doorsnee’ bierliefhebber bevat dit boek, deze turf, een schat aan informatie. François Verhofstadt is voormalig kastelein (o.a. Magna cum Laude van Orval!) van een zaak in Aalst en lid van onze collega’s van OPA. Gebeten door de microbe bracht hij een ontzaglijke schat aan informatie bijeen over verdwenen brouwerijen. Uiteraard weten we dat z’n boek verre van volledig kan zijn. Dat zegt de auteur dan ook zelf op meerdere plaatsen, en roept daarbij op om te helpen verdere documentatie te verzamelen.

Verhofstadt geeft om te beginnen heel wat ‘randinformatie’: Over de trappistenbieren, over de abdijbieren, over tal van organisaties en verenigingen, over bier en gezondheid, enz. Informatie die voor de bierliefhebber eigenlijk al gekend is, maar waarmee duidelijk ook een ‘lekenpubliek’ aangesproken wordt. De informatie die over de duizenden brouwerijen gegeven wordt, is eerder summier te noemen. Maar dat heeft natuurlijk een reden: enerzijds is er over tal van brouwerijen niet meer te vertellen, anderzijds helpt dit boek je op weg, zonder van elke brouwerij de volledige geschiedenis te willen/kunnen geven. Maar, en dat is al uitzonderlijk, zo vinden we al een lijst met zeer oude verdwenen brouwerijen: beginnend in de 16e eeuw!Daarna komen de ‘jongere’ aan bod, met tot slot de hedendaagse brouwerijen en de bierfirma’s. Allen opgelijst op basis van de gemeente waar ze actief waren of zijn. Daarnaast vinden we nog twee belangrijke lijsten terug: eentje met de biermerken alfabetisch en eentje met de biermerken per brouwerij. Niet onbelangrijk voor verzamelaars, omdat destijds nogal eens dezelfde namen door verschillende brouwerijen werden gebruikt. Of, kortweg, omdat er tot nu toe slechts één werk bestond waar je deze informatie in terug vond. Werk, dat, uiteraard, al jaren niet meer te vinden is.

Zoals gewoonlijk: kritiek? Neen, eigenlijk niet. Suggesties, misschien, maar we hebben te veel respect voor dit immense werk om over punten en komma’s te willen struikelen! We deden een aantal steekproeven aan de hand van een oude verdwenen brouwerij uit de familie, en ze staat inderdaad vermeld. Langs de andere kant vonden we een biermerk terug dat helaas niet van een Antwerpse brouwerij is, maar van eentje in Betekom.

Neen, dit boek zal niet de kans krijgen veel stof te vergaren, zoveel is duidelijk!
De illustraties zijn ondergeschikt aan de gebrachte informatie, daarover is geen twijfel mogelijk. Postkaarten, etiketten, viltjes, ze komen allen aan bod en geven een idee, zonder ook maar de indruk te willen geven volledig te zijn.

De verzamelaar en/of snuisteraar in biergeschiedenis heeft dit boek gewoonweg nodig!

Hans

Boeken