Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel Het heemkundig genootschap “van witthem” Beersel.

Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel

  • Het heemkundig genootschap “van witthem” Beersel.

Recensie

Nek aan nek staat de wedstrijd tussen de kook- en geschiedenisboeken, als het over bier gaat. Onuitputtelijk blijven schrijvers zich over het onderwerp buigen en dat is maar goed ook. Er werd vroeger al eens zielig gereageerd op al wat met bier te maken heeft, en nog is dat niet helemaal voorbij. Folklore? Ja!! En om verdomd fier op te zijn en bovendien als een schat te koesteren? Als zelfs The Economist twee bladzijden aan dat fenomeen wijdt, mogen, nee MOETEN wij dat koesteren. Het heemkundig genootschap “van witthem” uit Beersel, bewijst dat met haar uitgave over brouwerijen en bierstekers eens te meer.

We zijn blij dat we nu en dan eens in de streek mogen genieten van een goede pot lambiek, al of niet in het gezelschap van de brouwer. Maar, zoals dit werkje aantoont, staan we te weinig stil bij het feit dat het er letterlijk met zijn pootjes heeft uitgehangen… Naast een verklarend artikel dat dieper ingaat op het brouwen van lambiek, komen de kuiperij en de tappendraaierij aan bod, ambachten die in het kielzog van de lambiekbrouwers en geuzestekers bezige tijden gekend hebben. Daarna is het de beurt aan de brouwers, gevolgd door de bierstekers Let wel, er komen er niet minder dan 27 aan bod, die allemaal actief waren in het huidige Beersel en deelgemeenten!! Deze schilderachtige streek was destijds letterlijk bezaaid met brouwerijen, we weten dat er ondertussen maar een handvol wisten te overleven…

Als we spreken van bierbeleving hoort het lezen van dit soort boeken er ook bij: weten wat je drinkt en waarvan het komt, het kunnen plaatsen in de geschiedenis. Dan ook besef je dat bier tercht in één adem genoemd wordt met cultuur (Wat voor sommige droogscheerders nog altijd niet duidelijk is, zij pruttelen liever over ‘folklore…). Dus, vrienden, bezoek het bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg (ja, ook bij Beersel) en schaf dit mooie en interessante boekje aan.

Doen!

Hans

Boeken