Bapas, Belgische Biertapas

Bapas, Belgische Biertapas

  • K. Van Malderen, S. Gatz en J. Pille
  • ISBN 978 90 02 24013 3
  • Standaard Uitgeverij 2011

Recensie

Slechte karakters, waar we onszelf maar zullen bijrekenen, laten een zucht bij het lezen van de titel. Tapas, Hoppas, nu Bapas: ‘es ist Was!’. Terwijl we een ongetwijfeld schitterend Nederlands woord ter beschikking hebben: vingerhapjes! Laat dit nu veruit de enige zurige oprisping zijn die we met betrekking tot dit boek willen maken. Voor de rest niets dan lof! Een schitterende ploeg van culinaire - en bierspecialisten, versterkt met topfotografen (culinaire fotografie is een kunst apart!) buigen zich over hoe we onze bierbeleving op een nog hoger vlak kunnen brengen.

 

Als bierliefhebbers kennen we vooral Sven Gatz, ondertussen directeur van de Belgische Brouwers. Zijn bierig vakmanschap vormt de rode draad in het boek, met enerzijds de nodige tips van welke bieren bij welke gerechten, én daarenboven passende alternatieven. Hiermee wordt een beetje te veel zwart – wit denken tegengewerkt. Veel mensen denken immers alle aanwijzingen in zo’n boek letterlijk te moeten volgen, en lopen dan vast omdat één of ander bier lokaal niet te krijgen is… Hier dus niet, en nadat we van Sven Gatz een prima introductie op het bierproeven krijgen, gaan we onmiddellijk aan het kokerellen. Wat ons bijzonder pleziert aan dit boek, is dat het letterlijk àlle brouwerijen aan bod laat komen. In veel van deze boeken zie je na twee bladzijden welke biergigant hoofdsponsor was, maar hier werd werkelijk zeer objectief omgesprongen met ons brouwerijenaanbod. Trouwens ook met de biertypes: pils komt evengoed aan bod als witbier en massieve ale.

En zo hoort het ook, want er is letterlijk geen enkel bier dat niet in staat is uw gerecht op een hoger plan te brengen : het ultieme bierhuwelijk, dus !

 

Smulpapen aller landen: ten aanval !!

 

Hans

Boeken