All belgian beers

All belgian beers

Recensie

Voor ons ligt een gezellige dikkerd. De nieuwe uitgave van Hilde Deweers’ ‘All belgian Beers’ is eindelijk uit, met niet minder dan vijfhonderd (500!!) nieuwe bieren.We zitten nu ruim over de duizend en in het voorwoord wordt duidelijk gesteld dat het er nog meer zijn. Maar niet alle brouwerijen reageren even gevat op de aanvraag, en ook niet alle bieren werden opgenomen. Gelegenheidsbieren of andere brouwsels van die klasse werden bewust niet opgenomen en van veel jaarlijkse brouwsels (kerstbieren, bv.) waren geen gegevens beschikbaar. Hoe dan ook ligt hier een pak werk voor ons: meer dan duizend bieren opgelijst in alfabetische volgorde, met een korte basis - beschrijving erbij. Iets, zoals we in het verleden al schreven, waaraan een bierkenner, net door die hoeveelheid, ternauwerdood aan zou beginnen. Maar Hilde Deweer komt uit een andere sector en kreeg duidelijk de smaak te pakken… Aanvankelijk hadden we het wat moeilijk met de alfabetische oplijsting van de bieren en niet die van de brouwerijen. Maar inderdaad, het eerste waar de klant mee geconfronteerd wordt is immers de biernaam, niet die van de brouwerij!

In het begin dus even aanpassen, en zeker zijn van de juiste spelling van de naam, maar dan gaat het van start. Van elk bier wordt vergisting, type, ingrediënten, smaak en schenktips gegeven, met als surplus hier en daar wat algemene informatie. Alle gegevens komen van de brouwer zelf, dus zien we meteen ook in hoeverre die bereid is in zijn kaarten te laten kijken. Wat meteen opvalt is dat een aantal brouwers nog steeds gelooft in marketingpraatjes en niet echt wil informeren over de technische kant van het bier. Nu ja, dat is zijn keuze, zelfs zijn probleem… Opvallend ook, en in de verdere toekomst allicht ook een extra bron van informatie, zijn de verschillende etiketten. Een aantal brouwerijen slaagt er in om opvallend gelijke, maar toch compleet verschillende etiketten te ontwikkelen. Ook dat is creativiteit, kunst, cultuur!

 

Eén zaak blijft voor ons een raadsel: een uitgeverij uit Oostkamp geeft een boek uit over bier: eerst komt het Engels, dan het Frans en tot slot het Nederlands… Foei! We hopen zondermeer dat deze ontzaglijke bierbundel zijn weg zal vinden naar tal van liefhebbers. Als documentair werkboek een schitterende schat!

 

Hans

 

Boeken