Trappistenbier van A tot Z

Trappistenbier van A tot Z

  • Ben Vinken
  • ISBN 978 90 8679 486 7
  • Roularta

Recensie

Het is een beproefd gegeven, het alfabet als inspiratiebron gebruiken om je hoofdstukken in te delen. Ben Vinken doet het nu voor de derde keer, na Bier van A tot Z en Abdijbier van A tot Z, gaat hij nu op bezoek bij de Trappisten. We dachten dat Jef Van Den Steen wel met een herwerkte versie van zijn Trappistenboek zou komen, maar Vinken was hem te vlug af.

Nu goed, inhoudelijk zal het wel anders zijn, Jef heeft nog alle kansen! Ben Vinken ging voor het documenteren van zijn boek steeds voor een nacht en een dag op bezoek in de verschillende abdijen. Inderdaad, ook de Nederlandse, de Oostenrijkse en de Amerikaanse! Hij komt er graag voor uit, dat hij zeer onder de indruk is van de filosofie en de levenswijze (- wijsheid!) van de Trappisten. Wereldwijd zijn er 180 trappistenabdijen, waarvan Spencer met meer dan 70 broeders een van de grootste is. Ook bij ons is het niet allemaal kommer en kwel, want ondanks dat we de kleinste (Achel, 4 broeders) kennen, zag bv. Westmalle de jongste tijd ook enkele nieuwe roepingen bijkomen. De vergrijzing blijft een bedreiging, maar gelet op het Charter uit de veertiende eeuw, waarbij de Trappisten overeenkomen elkaar steeds te helpen, zal daar allicht wel een mouw aan gepast worden.

Een boek dus, mooi uitgegeven en met knappe foto’s, boordevol weetjes en informatie. Westvleteren houdt het klein, Spencer oogt op een groot volume. Zundert brouwt één bier, La Trappe een hele rist. 33 trappistenbieren zijn er in totaal, en het is blijkbaar niet uitgesloten, dat er in de toekomst nog kunnen volgen. Kopiëren doen ze geen van allen, het zijn stuk voor stuk unieke bieren! Kortom, voor de liefhebbers: een boek vol unieke informatie en verhalen! Boek: ongeveer 23 Euro, in geschenkverpakking met 2 nieuwe glazen en 4 bieren: een goede 30 Euro!

Hans

Boeken