De Pelgrim van De Koninck

De Pelgrim van De Koninck

  • W. Patroons
  • ISBN 97890-5325-398-4
  • Artus-Pandora Publishers

Recensie

Zopas verscheen nieuw werk van zijn hand: De Pelgrim uit de titel is de gelijknamige horecazaak aan de overkant van brouwerij De Koninck. Destijds een gevierde zaak, die tal van activiteiten ineenstak om klanten en buurtbewoners te plezieren en die uitgroeide tot een waar icoon. Helaas, tijden veranderen, de Pelgrim en het ernaast gelegen ’t Stoopke sloten de deuren en het werd heel stil in de Boomgaardstraat. Tot, met de overname van de brouwerij, ook de horecapanden aan de overkant in handen van Duvel Moortgat kwamen. Vanaf die dag zagen we ‘het schuiven’. De Pelgrim en ’t Stoopke werden bouwkundig gefusioneerd en er ontstond een nieuwe ‘brasserie De Pelgrim’. De Feniks uit zijn as? Dat valt nog af te wachten. Na een vliegende start werd de zaak onlangs overgenomen en we menen verstaan te hebben dat de huidige uitbating nog wat inlooptijd nodig heeft.

In elk geval, de roemruchte kroeg heeft ons erelid Wilfried er toe geïnspireerd eens in de lokale geschiedenis te gaan graven en kijken hoe deze kroeg zich ontwikkelde tot een fenomeen, waar elke Antwerpenaar ooit (en dikwijls meermaals) moest geweest zijn. De bedrijven in de buurt, die allemaal De Pelgrim of ’t Stoopke als uitvalsbasis hadden, de mensen die er kwamen, de uitbaters. Natuurlijk ook mijnheer Modeste, die er zijn vaste tafel had. De Boomgaardstraat kende glorieuze jaren, zoveel is duidelijk. Wilfried beschrijft, hoe het leven er was, en hoe het, helaas, jaren later tot stilstand kwam. Een mooi en leerrijk boek over bedrijven, een levendige buurt, de horeca en vooral, de mensen die buurt, bedrijven én horeca bevolkten. Talloze anekdoten en getuigenissen en heel wat foto’s uit de oude en jongere doos geven dit boek kleur!

Kritiek: ja toch wel. Het is niet op de inhoud van het boek zelf, maar we kwamen helaas heel wat storende schrijf- en spelfouten tegen. Dat de schrijver daar zelf over leest is een bekend fenomeen, maar dit boek had grondig nagelezen moeten worden. Zonde voor dit verder mooie boek…

Hans

Boeken