Koken met Belgisch bier

Koken met Belgisch bier

Recensie

Een eerste gemis valt al direct op wanneer we op zoek gaan naar de gerechten: een inhoudstafel ontbreekt, een register ook. De recepten werden wel in een logische volgorde opgelijst, dus met enig zoeken en hier en daar een briefje ertussen, geraak je snel op weg.

Zoals gezegd, de recepten zijn sober. Je wordt niet platgeslagen met vaktaal (alhoewel er dus niets op tegen is van die onder de knie te krijgen) en blijft begrijpelijk. Veel bekende gerechten, ook, met minder bekende varianten. Vooral binnenlandse keuken (hoera!) met hier en daar een blik over de grenzen (ook hoera!) Voorgerechten, soepen, vis, gevogelte, varken, rund, desserts, alles mooi op zijn plaats, zonder te veel franjes. En dat laatste letterlijk: ook op het vlak van illustraties is dit boekje zeer sober. 4, welgeteld 4.

Geen salontafel ‘wegdroomboek’ dus, maar een handige kompaan in de buurt van het fornuis. Dus, als je dit boek zou kopen, begin met het tweede deel, de kookbijdrage.
Het eerste deel is immers voor de (bescheiden) bierkenner een bron van relatieve ergernis. Wel vrolijk geschreven en met een knipoog, wat altijd welkom is. Maar zelfs dan moet je je feiten nakijken, zelfs dan moet je informatie kloppen. We hebben er zelf enkele boeken moeten bijhalen om een en ander na te kijken, in het besef dat je wel eens iets kunt gemist hebben. Maar inderdaad: Loburg, Hoegaardse Das en Rodenbach Alexander bestaan niet meer.

Louwaege werd overgenomen en Bush is allang niet meer het sterkste bier van ’t land. En is Horse Ale een referentie voor Spéciale Ale? Dan denken we eerder aan De Koninck en Palm… En tot slot: we nemen aan dat je niet weet dat het Biermuseum van Romedenne ondertussen gesloten en verkocht is, ondanks dat zoiets gemakkelijk na te kijken is. Maar wat moeten toeristische tips in een kookboekje? Nou ? Nu zou je nog kunnen stellen dat dit een goed boekje is voor ‘starters’. Helaas, zou jij als starter op ’t verkeerde been gezet willen worden? Het lijkt er sterk op dat de schrijver ergens in de 90- er jaren begon aan zijn teksten, en die, mits enkele aanpassingen, zonder verdere controle nu publiceerde. Spijtig.

Maar dus, voor wie een eenvoudig en begrijpelijk kookboekje nog wel kan gebruiken mag het een aanrader zijn! En de bieren er bij zoeken, daar geraakt de liefhebber inderdaad wel mee weg!
Alvast smakelijk!

Hans

Boeken