Van brood tot Brood bier in de beeldende kunsten door de eeuwen heen

Van brood tot Brood

Recensie

Henri Reuchlin is de eigenaar van het Bierburo, een organisatie (vennootschap?) die zich ontfermt over de Nederlandse biercultuur. Driewerf hoera!

 

Het was ons al opgevallen dat er in Nederland heel wat aan de gang is omtrent bier. Inderdaad begrijpen ook onze Noorderburen dat een goed glas bier meer is dan pils. Het is een verhaal waar een hele geschiedenis achter schuilgaat. En die geschiedenis dan weer, wordt gedragen door cultuur. Onze cultuur.

 

Een boek waarin het verband wordt getoond tussen kunst en bier vind je niet zo snel. In de vijftiger jaren kwam er één uit in Duitsland en daarmee is het (voorlopig?) wel gezegd. Nochtans wordt ook nu weer bewezen dat er meer dan één verband is. Van in de verste Oudheid vinden we kunstvoorwerpen die bier of brouwen aanschouwelijk maken, of die er aan gerelateerd kunnen worden. Talloze objecten en schilderijen, maar ook dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen verwijzen naar die band. In dit mooie kijk- en leesboek krijgen we dat allemaal prachtig aangeboden. Van de Sumeriërs (het ‘brood’ uit de titel) tot Herman Brood, Nederlands kunstenaar (of kunstenmaker?), het passeert allemaal de revue in schilderijen, muurschilderingen, beelden, smeedwerk, enz…Ondanks het feit dat we vermoeden dat er heel wat voorbereidend werk vooraf ging aan dit boek, vonden we toch enkele ‘leemten’, maar we willen hier de term kritiek bewust niet gebruiken. Dat de reclamewereld veel gebruik maakte van gerenommeerde kunstenaars is zeker geen geheim, en ook in de bierreclames zien we er heel wat hun sporen nalaten. Maar dat komt in dit boek naar onze mening te weinig of te bescheiden naar voor.

 

Té eenzijdig Nederlands zouden we het boek ook niet durven noemen. Naast een schare internationale bekendheden komt er ook ‘onze’ Brueghel in voor, maar toch blijft het gevoel hangen dat het iets meer had mogen of kunnen zijn. En dat er ooit eens meer dan enkele bierkaartjes achteraan volgetekend zijn door befaamde kunstenaars mag dan een feit zijn, maar hoe zit het met de kunst vooraan? Om nog maar te verwijzen naar enkele mooie reeksen van onze eigenste De Koninck!

 

Niettegenstaande deze (milde) opmerkingen is het een ‘apart’ kunstboek geworden, dat echt wel meer dan de moeite loont! Je kunt het ook nog bestellen via: www.biermagazine.nl

Boeken