Brouwerij Louwaege ontkroond

Brouwerij Louwaege ontkroond

Recensie

In ‘Brouwerij Louwaege ontkroond’ brengt hij het verhaal van de opkomst, groei en teloorgang van deze bekende West-Vlaamse brouwerij, die, zoals zo vele anderen, haar stempel op het hele dorp drukte. Het verhaal werd definitief afgesloten met de afbraak van de brouwerij. Vanaf 1878 tot 2002 was deze brouwerij actief in Kortemark. Dat de uitbreiding van de brouwerij, die tal van bekende bieren wist te brouwen, niet onopgemerkt voorbij ging in zo’n dorpskern, ligt uiteraard voor de hand. Brouwerij Louwaege was wel niet de enige brouwer in het dorp, het was wel de enige die zo’n sporen naliet.

Persoonlijk onthouden we twee merken van Louwaege: een zeer drinkbare Akila Pils, en natuurlijk: de Hapkin. Deze laatste kreeg van overnemer Alken-Maes een tweede kans. Daarnaast bestond er ook een gewaardeerd Vlaams Rood bier: daartoe had de brouwerij niet minder dan 34 houten foeders ter beschikking…

Het was in 2002 de zesde brouwerij in West-Vlaanderen, maar kon niet mee in de schaalvergroting. Er werd een overnemer gezocht en gevonden: zoals gezegd, maar dat wist u allicht al wel, werd het Alken-Maes. Aanvankelijk bleef de productie in Kortemark, maar minder dan een jaar later viel het verdict: sluiting! Na verdere tien jaar van verkommering werd tenslotte in 2013 de brouwerij met de grond gelijk gemaakt (enkele gebouwen bleven behouden), nadat in 2006 de gemeente de reeds ontmantelde brouwerij gekocht had.

Hoe spijtig ook dat een typische en familiale dorpsbrouwerij niet met de tijd meekan, we moeten ons soms neerleggen bij de feiten. Misschien moeten we blij zijn, dat, ondanks alles, nog een tweede leven wordt gevonden voor een deel van de brouwerijgebouwen (cfr. De Koninck!). Maar dat neemt niet weg dat we toch met onze neus op het feit worden gedrukt, dat de acties van bierliefhebbers niet op kunnen tegen de economische realiteit… Hoe droef dat ook is.

Prima boek, met tal van foto’s uit de oude doos, interessant en leesbaar gebracht door een waarachtig bierkenner!

Hans

Boeken