Bierkenner in 24 uur

Bierkenner in 24 uur

Recensie

Een logische opsomming van geschiedenis, grondstoffen, enz. Ook de etiketten blijven niet onbesproken, het gaat over houdbaarheid, over schenktemperatuur en taptechniek. Uiteraard komen ook de bierstijlen aan bod, komen diverse bierculturen om het hoekje kijken en gaan we tenslotte de biergastronomische toer op. Tussen de hoofdstukken vinden we nog kaderstukjes met interessante weetjes: Toosten en proosten, de oudste brouwerijen, biermythes, enz… ondanks dat we (zoals steeds) zullen besluiten met enkele (voorzichtige) kritieken, kunnen we dit boek van harte aanraden! Geef het als geschenk aan al wie een voorzichtige interesse in bier toont, en je moet al heel wat minder van het pad effenen! En och ja, we hebben enkele dingetjes gevonden die we allicht anders zouden gezegd hebben. Of enkele zaken die in dit plaatsbestek eigenlijk alleen maar stiefmoederlijk kunnen behandeld worden. Maar bij ons weten MOETEN de trappistenbieren binnen de muren van de abdij gebrouwen worden en NIET eventueel in de nabijheid (waarbij wel de afvullerij van Chimay buiten de abdij ligt, dat is ter zake, en zo ver we weten, de enige). Voor Frankrijk mag gesteld worden dat Frans Vlaanderen en de Elzas een biertraditie hebben die aan de onze en de Duitse gekoppeld is. Daarnaast mag je Bretagne niet vergeten, dat ‘brouwkundig’ toch redelijk lang voorliep op de andere Franse regio’s. Maar… laten we het bij die twee eerder triviale voorbeeldjes houden! Dit boekje is geslaagd in het opzet en we kunnen alleen hopen dat het véél weifelende liefhebbers over de drempel trekt!

Boeken