Ambachtelijke Bieren In België

Ambachtelijke Bieren In België

Recensie

Michel Verlinden is een Waalse bierjournalist die (zoals we uit het boek vernemen) eerder al een boek over Ambachtelijke Bieren publiceerde. Dat hebben we (na lezing van dit boek: helaas!) gemist. Want dit boek is uniek: het sprankelt zoals een Oude Geuze!

Twintig bieren, brouwerijen en hun brouwers worden in de schijnwerpers gezet. Twintig hoofdstukken dus, waarbij naast het bier en de brouwerij, ook de brouwers zelf uitgebreid aan bod komen. Een, zeg maar, zeldzame aanpak.

Daarenboven worden de besproken bieren voorzien van een technische steekkaart én een proefverslag door bierkenner Christophe Gillard. Zo kan je je eigen bevindingen voortdurend toetsen aan de informatie die je krijgt. Eigenlijk zou dit boek aangeboden moeten worden met de twintig besproken bieren. Is dat geen idee? Naast de knap geschreven teksten is het vooral de rijke fotografie die opvalt. Met Alexandre Bibaut heeft men een fotograaf in huis gehaald die weet hoe zijn onderwerpen voor de lens te krijgen! Knappe beelden van de brouwerij en mooie portretten van de brouwers en als toemaatje krijg je heel wat sfeer scheppende foto’s van de omgeving. Allemaal om ter mooist!

Natuurlijk dwong een bewuste keuze zich op en we hebben er het raden naar hoe die keuze tot stand kwam. Maar één zaak is duidelijk: bij zijn reis kriskras door België is Verlinden zeker niet van clichés of vooroordelen uitgegaan. Nieuwkomers en gevestigde waarden, iets kleinere en iets grotere, van de diepe Ardennen tot het noordelijke Baarle Hertog, er zijn voor dit boek heel wat kilometers geslikt! Merkwaardig is dat ook de Frans-Vlaamse brouwerij Thiriez voorgesteld wordt. Dat net een Waals auteur die stap zet is ronduit uniek te noemen…

Als we al een ietsje kritiek zouden geven, heeft dat vooral betrekking op het laatste hoofdstuk: een woordverklaring. Brouwtermen allerhande worden toegelicht, maar we hebben de indruk dat de vertaler niet echt vertrouwd is met het Nederlandstalig brouwjargon.

Nu goed, dat is dan ook het enige waar we even bij stilstonden. Voor de rest is dit een pracht van een bierboek, een aanrader, zowel op het vlak van teksten en van fotografie, als van de verdere informatie die werd opgenomen. Dat de auteur blij verwonderd is omwille van de warme ontvangst die hem in Vlaanderen te beurt viel, krijgen we er als toetje bij. Hij verwijst daarbij naar de communautaire perikelen die dit land rijk is, en daar dwaalt hij. Mensen en politiek moet je immers nooit op één hoopje gooien!

Hans

Boeken