Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image
Owl Image

Wie zijn wij?

De doelstelling van het Antwerps Bier College is het best uit te leggen door een verklaring van de naam Antwerps Bier College te geven.

  • Antwerps

    NIET om mensen van buiten Antwerpen uit te sluiten WEL om te benadrukken dat het een lokaal initiatief is, zonder aspiraties om op gewestelijk of nationaal niveau iets door te drukken. Dit om het onderscheid van ABC met een vorige biervereniging met Antwerpse wortels te benadrukken.

  • Bier

    NIET om enkel als puritein met bier bezig te zijn WEL om vanuit het centrale uitgangspunt van bier de wereld te verkennen. Dit wil uiteraard zeggen dat er dieper op bier kan ingegaan worden, maar ook dat het niet tot bier beperkt moet blijven. Bier is, ontegenzeggelijk, één van de goede dingen des levens, maar niet het enige. Vandaar dat escapades naar andere dranken en voedingswaren moeten kunnen, al was het maar om het smaakpalet te toetsen. Het gaat ook over alle bieren, niet restrictief Belgische bieren. Als we beweren dat het beste bier uit België komt, dan moeten we de uitdaging van de vergelijking met buitenlandse producten zonder aarzelen durven tegemoet treden.

  • College

    NIET om er een elitaire, academische vereniging van te maken WEL om het idee van “zuipclub” meteen uit te sluiten. Er mag gedronken worden, er moet zelfs gedronken worden, maar dronkenschap is niet het doel. Buiten het feit dat het de volgende dag meestal minder prettige gevolgen heeft, zorgt dronkenschap ook voor een verdoving van de smaak. We willen trouwens enorm benadrukken dat rijden onder de invloed van de drankduivel voor ons niet kan. En om het niet noodzakelijk academisch kantje even te weerleggen: De eerste betekenis van het woord “college” is: “groep van mensen met eenzelfde doel die daartoe een lichaam vormen” en heeft in die zin niets te maken met een onderwijsinstelling. Wat niet wil zeggen dat er niet op een “hoger niveau” met bier mag worden omgegaan binnen ABC, het mag er alleen niet toe beperkt blijven.


Dat de naam” Antwerps Bier College” afgekort kan worden tot het goedbekkende “ABC” is natuurlijk mooi meegenomen.

In wat vertaalt zich dit nu? Wel, in een aantal activiteiten rond bier georganiseerd in de loop van het hele jaar. Dit kan gaan van bierproeverijen, naar brouwerijbezoeken, naar eventueel een brouwinitiatie. Lopende van Belgisch bier naar gerstenat uit de ons omringende en verdere landen, tot bier-afgeleide producten of “bier-concurrenten” (wijn, sterke dranken). Elk idee is goed, zolang het binnen de normen van het fatsoen blijft.

De mensen die dit alles waarmaken doen dat onder de “officiële” leiding van het bestuur.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van ABC, en de bierwerking in Antwerpen wat ondersteunen, wordt dan lid!.

We hebben sinds 11 februari 2023 nieuwe statuten die je hier kan vinden.17/08/2024 08:30

op bezoek naar Breda

op bezoek naar Breda

Locatie: parking Desguinlei (voor PIVA)
Lees meer...
06/09/2024 19:00

bezoek Cabardouche

bezoek Cabardouche

Locatie: taproom Cabardouche
Lees meer...
05/10/2024 11:00

Modeste Bierfestival

Modeste Bierfestival

Locatie: bouwerij De Koninck
Lees meer...
06/10/2024 11:00

Modeste Bierfestival

Modeste Bierfestival

Locatie: bouwerij De Koninck
Lees meer...