Onze Noord-Nederlandse vrienden hebben een uniek boek afgeleverd, dat je pas opzij legt omdat het om de een of andere reden moet. Zo snel heb je weer even tijd, gaat dit boek weer open om de volgende avonturen te leren kennen. Met iets minder spanning en veel minder raadsels, zouden we het lees-technisch (wat een term!) bijna op gelijke voet zetten met een Maigret of een Poirot… Dat ligt aan de wel zeer aparte en tegelijk persoonlijke aanpak van schrijver George Nelis. Zijn belevenissen worden per abdij gedocumenteerd door Frank Stoute, die, vooral voor en door het bekende Bier!- magazine, de referentie in Nederland werd, voor al wat abdijen en hun bieren aangaat.
We moeten de lezers van onze Courant niet meer vertellen wie Paul Daeleman is. Sinds de prille opstart van de Antwerpse BierCourant levert hij geschiedkundige bijdragen over de brouw- en bierperikelen in en rond Antwerpen. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid ergens een wondervat staan waaruit hij onophoudelijk nieuwe wetenswaardigheden kan tappen… Nu ook weer: over brouwerijen en de Eerste Wereldoorlog was al een en ander verschenen. Maar zelden kregen we zo een uitgebreid, diepgaand relaas over hoe een specifieke brouwerij die toch merkwaardige maar niet steeds ‘gezellige’ periode wist te overleven.
De auteur is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al publiceerde hij drie boeken over (verdwenen) brouwerijen in België. Net zoals de voorgangers is dit ook een luxueus uitgegeven boek. Zeer rijk geïllustreerd, met stijve kaft en degelijk papier. Van de ruim honderd voorgestelde micro- brouwerijen zijn er toch een aantal die we niet kennen. Dat is gelijk het grote pluspunt van dit boek (je kan natuurlijk ook de brouwerijlijst van Zythos bekijken en naar de opgegeven webstekken surfen).
Ja, vrienden, Erik Verdonck is een begenadigd schrijver, die ‘zijnen draai’ meer dan gevonden heeft in de bierwereld. Dat resulteert in een gedegen kennis van bier, brouwen en het brouwerijlandschap in het algemeen. En ja, dat missen we soms bij andere auteurs. Nu heeft hij zich over de geschiedenis van een van onze iconische brouwerijen gebogen, in samenspraak met dat andere brouwerij-icoon: Rudi Ghequiere.
Een zelfbrouwboek dat oorspronkelijk in het Duits geschreven werd. Het toeval wil dat we ook het origineel op de boekenplank hebben staan en ons zo de gelegenheid geboden werd bij twijfel even te gaan spieken, of meer algemeen: te vergelijken. En dat hebben we meer dan eens moeten doen.
Ein-de-lijk ! We twijfelden met welke woorden we deze bespreking
zouden aanvatten. Als lezer ondervindt u daar natuurlijk niets van.
’t Had ‘zozo’ kunnen zijn, of ‘toe maar’. We kozen voor ‘t eerste,
ondanks dat velen eerder met de twee andere zinsneden zouden
reageren, als en omdat het over alcoholvrij gaat. Alcoholvrij Bier,
wel te verstaan.
Weerom een pracht- van- een- boek van de hand van Erik Verdonck! Dit keer in samenwerking met de ondertussen bekende Luc De Raedemaeker, bierkenner en (vleugje) – filosoof. Erik zorgt voor het verhaal, waarbij hij zo goed als alle actuele brouwerijen aandoet. Luc zorgt daarna voor een korte kennismaking met 365 bieren.
Dit boekje bespreekt, in het Engels: ‘stories from Brussels’ brewing past’. Alhoewel over de oud- Brabantse stad Brussel allicht kleppers geschreven kunnen worden als het over biergeschiedenis gaat, is het voorliggende boekje eerder klein. Schrijver Walsh beperkt zich wat tot de brouwerijen uit de 19e eeuw, die bovendien naam en faam hadden. Dat is verre van een verwijt!
Een schitterend idee! De wereld rond om overal van lokale (alcoholische) dranken te proeven. 80 dranken worden voorgesteld aan de hand van een kaart en verdere toelichting. Een vleugje geschiedenis, merkwaardige productie-elementen, speciale grondstoffen.
Wie de Courant een beetje volgt, weet dat de brouwerijgeschiedenis zéér ruim is, maar een onlosmakelijk deel is van onze biercultuur. We herinneren ons een boek van een Nederlandse geschiedkundige die onderzoek deed naar het aandeel van de vrouwen in de vroegere brouwerijen. Dat aandeel was trouwens groter dan verwacht kon worden. Maar, in dat boek werd ook nadrukkelijk verwezen naar Lier als brouwstad. Dat mag eigenlijk niet verwonderen want elke stad hier bij ons, klein of groot, kan zich onbeschroomd bierstad noemen!
U Ben Vinken voorstellen hoeft allicht niet. In de bierwereld heeft hij een naam als een klok, niet in het minst door zijn Bierpassie Magazine en het Bierpassie festival. Maar voor velen is/was het een open vraag welk traject Ben Vinken in de bierwereld aflegde. Dat hij de zaken redelijk commercieel benadert, is geen geheim. (en is ook geen misdaad!) Maar hoe en waarom, daar hadden tot nu toe de meesten het raden naar. In dit boekje , wat hij zelf omschrijft als corona- vrijetijdsbesteding, blikt hij terug op hoe hij in de bierwereld terecht kwam, en er een levenslange passie vond.
Marco Philipsen en Rick Kempen zijn twee (zeer) bekende Nederlandse bierkenners. Gedegen en gedreven, hebben ze beiden een rijk bierpalmares om op terug te blikken. In het verleden schreven ze reeds de biergids MInder TRAmmelant in Bierland, voor MITRA, een keten van drankenhandels in Nederland. Na lang aandringen van het publiek hebben ze deze oefening nog eens over gedaan en het puike resultaat van hun noeste werk ligt nu voor ons.
In de Antwerpse bierscène moeten we u Luc De Raedemaeker en Joost Houtman niet meer leren kennen. Zowel professioneel als in de bierliefhebberij loop je ze her en der tegen ’t lijf, genietend van al het lekkers dat onze brouwers uit hun ketels toveren. Zoals zo velen onder ons beseften ze dat de verkoop van bier niet alleen te maken heeft met ‘goed bier’. Marketing, het vermarkten, het aan het publiek presenteren van een bier is meer dan ooit belangrijk, zeker gezien de gigantische keuze die ons van op de winkelschappen toelacht. Daarin speelt het etiket natuurlijk een letterlijk in ’t oog springende rol.
Op aangeven van ‘De Vrienden van het Brouwershuis’ werd Koen Aelterman, een jonge graficus, aangepord om rond het leven en werken van Gilbert Van Schoonbeke een stripverhaal te tekenen. Ook dit initiatief kadert natuurlijk in de 500e verjaardag van de ‘Meliorator’ van Antwerpen.
Dit is de 24e uitgave binnen de reeks ‘Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief’ ( ja, eentje per jaar!) en niet de eerste bijdrage van de ons niet onbekende Paul Daeleman. Aanzet hiertoe was het overlijden, vorig jaar van Thierry Vermeulen, zoon van de laatste brouwer van brouwerij De Wildeman, voor ze in handen van Beirens overging.
U Casimir Elsen voorstellen hoeft allicht niet. Sinds vele jaren brengt hij historische bijdragen in de Bierproever en daarna in De Zytholoog, bij de brouwerijen die dat nummer het onderwerp van ‘het brouwerijdossier’ uitmaken. Dit boek bundelt een kleine vijftig van die bijdragen.
Net zoals Casimir Elsen vinden we Han Hidalgo steeds terug bij het brouwerijdossier in De Zytholoog. Hij gaat in de keuken aan de slag met een of meerdere bieren van de besproken brouwerij en weet daar steeds gastronomische juweeltjes bijeen te toveren. Dat mag niet verwonderen, Han is zowat dé pionier van het culinair bierhuwelijk in Nederland.
EINDELIJK ! Eindelijk, eindelijk! Ja, eindelijk is er een omvattende publicatie voorhanden die ons van naaldje tot draadje vertelt hoe het nu eigenlijk zat met Gilbert Van Schoonbeke (GVS). Voor wie de laatste jaren op Jupiter heeft doorgebracht: GVS is de 16e-eeuwse ondernemer die als geen andere de stad Antwerpen een nieuw uitzicht gaf. Hij bespeelde op een virtuoze manier de markt van onroerend goed en verkavelde in de binnenstad heel wat gronden. Daartoe startte hij vanuit een commerciële kern, waarrond dan handel en bewoning gecreëerd werden.
Fiona De Lange voorstellen, moeten we allicht niet, maar weet dat ze een van de bekendste Nederlandse bierkenners is. Heel wat initiatieven en publicaties voor en omtrent de Nederlandse biercultuur dragen de handtekening van Fiona. Nu verscheen er van haar hand een magnifiek boek over 250 Nederlandse cafés die een omweg waard zijn.
Drie bier- en- gastronomiemusketiers stelden dit boek samen: Ben Vinken, u allen bekend, Wim Swinnen, culinair journalist en bierkenner en chef kok Alex Verhoeven. Vierde musketier is dan Joris Luyten, die ook in dit boek weer voor de schitterende fotografie zorgt. Een schitterend boek, opgedragen aan een schitterend onderwerp: grootmoeders’ keuken!
We zouden het kort kunnen stellen: koop, lees en gebruik dit boek! Punt. Maar dat zou nogal aanmatigend zijn, inderdaad! Vergeef het ons, we hebben hier een boek voor ons liggen dat, naar onze bescheiden mening, geen enkele bierliefhebber mag missen. Waarom? Omdat het 250 Belgische Bieren zowel onderwerpt aan een doorgedreven proeverij als aan een wetenschappelijk- technische analyse.
In de serie monografieën over de West- Vlaamse bier- en brouwgeschiedenis werd zopas nr. 23 uitgegeven. Inderdaad, sinds 1996 ligt het Mout- en Brouwhuis De Snoek aan de basis van een onafgebroken rij van brochures die in de meest brede zin dit onderwerp behandelen. Nu is het dus de beurt aan de moutasten.
Voor de lezer ligt een dik boek met een fraaie kaft. Volgens de auteur had het eigenlijk 1000 p. dik moeten zijn, maar de firma bij wie hij dit boek in eigen beheer uitgeeft, zag dit niet zitten. Het is het resultaat van jarenlange noeste arbeid en de bibliografie geeft aan dat er heel wat werken doorgeploegd zijn om tot dit resultaat te komen. Het vormt als het ware een vervolg of is een bijwerking of herwerking van zijn vorige boek Belgische brouwerijen van de 16de eeuw tot op heden. Hoe dan ook is dit werk een onmisbaar naslagwerk om een beeld te krijgen van brouwend België door de eeuwen heen. Tot hier de onmiskenbare verdienste van dit werk.
Paul Daeleman staat als auteur voor twee woorden: geschiedenis en bier. Zijn nieuwste boek ontrafelt het doen en laten van de Belgische brouwers tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Zoals steeds bekijkt hij alle mogelijke elementen: logistiek, import, export, grondstoffen, wetgeving en noem het maar op.
Wie deze rubriek een beetje volgt, weet dat er de jongste jaren ontzaglijk veel bierboeken verschenen zijn. Soms denk je dan wel eens: wat valt er over bier nog te schrijven? Maar deze twee Nederlandse auteurs hebben toch een invalshoek gevonden, die een andere kijk brengt: de iconische bieren en hun (doorgaans onbedoelde) iconische brouwers. 39 hoofdstukken, waarvan er 37 over iconische bieren en/of personen gaan. Met enkele merkwaardige uitschieters, want zowel Pierre Celis, Michael Jackson, Charles Fontaine als, jawel, Hendrik Verlinden, brouwen en proeven in het hiernamaals.
Inderdaad, vrienden, op korte tijd het derde boek van Erik Verdonck! Dit keer is de invalshoek Bier en Toerisme. Afhankelijk van hoe je het zelf wil, kan je een familie-uitstap koppelen aan bierbeleving, of kan je bierbeleving koppelen aan winkelen, cultuur of natuurbeleving. Daartoe biedt dit boek honderden mogelijkheden!
De rol die Heemkundige Kringen spelen in het bewaren van ons erfgoed kan niet genoeg onderlijnd worden. Dat wordt met dit boek eens te meer duidelijk! Mathieu Daemen en Freddy Jacobs ontrafelen hierin de geschiedenis van de Opitterse brouwerij Cornelissen.
Geroen Vansteenbrugge voorstellen hoeft allicht niet meer. Buiten zijn ‘alledaagse’ bieromzwervingen was hij met stip de eerste die zich vastbeet in het onderwerp ‘Biobieren’, onderwerp dat hem zelfs tot in Antwerpen bracht. Voor het huwelijk tussen bier en chocolade ging hij er met dezelfde geestdrift tegenaan, en ging zelfs nog een stapje verder: in samenwerking met professor Koen Dewettink en Claudia Delbaere van Cacaolab, pende hij een mooi, interessant en lekker boek bij elkaar.
49 unieke cafés. Niet alleen op het vlak van inrichting, maar zeker ook op het vlak van mensen. Voor én achter de toog. 1 uniek boek. Met dezelfde mensen en hun verhalen. Én ronduit schitterend geïllustreerd. Bedankt, Regula Ysewijn!
Dit boek bestellen met 10% korting en gratis verzending? Surf naar www.lannoo.be, voeg ‘Delirium’ toe aan je winkelmandje en tik de kortingscode ‘delirium’ in.
Klik op ‘+’ en je kunt je bestelling afronden. Schol!
Dit boek verschijnt op 8 november 2016, maar u kan het alvast bestellen!
Actie geldig tot 31/12/2016.
Dit boek bestellen met 10% korting en gratis verzending? Surf naar www.lannoo.be, voeg ‘Het Belgisch Bierboek’ toe aan je winkelmandje en tik de kortingscode ‘belgischbier’ in. Klik op ‘+’ en je kunt je bestelling afronden. Schol!
Actie geldig tot 31/12/2016.
Zonder tegenspraak een van de mooiste en interessantste bierboeken die we de jongste tijd in handen kregen. Met, jawel, toch weer een eigenzinnige benadering. Met veel ruimte om kennis te maken met de brouwers. Want inderdaad, achter het bier, de brouwketel, de brouwerij gaan er steeds mensen schuil!
Het moest er ooit eens van komen! Nu onze inlandse chefs het achterste van hun tong laten zien op het vlak van bier bij en in onze gerechten, kan het buitenland niet achterblijven. In Wenen leggen ze al gelijk de lat hoog: topbieren, topgerechten en knappe fotografie leiden tot een boek waar je ‘eens kan achterkomen’. Gewoon bestellen kan natuurlijk ook!
Zoals gezegd, het doet eens deugd een kookboekje in de hand te kunnen nemen waar de uitmuntendheid van de kok niet evenredig is met de moeilijkheidsgraad van de recepten. We overdrijven misschien een beetje, maar soms lijkt het er wel op. Niet zo bij dit boekje van Eddy Keymolen. Simpele recepten, recht toe, recht aan. Een beetje je plan kunnen trekken, zal ongetwijfeld helpen, maar dat is natuurlijk altijd zo.
Guido Vandermarliere gaf dit boek volledig in eigen beheer uit. Reden te meer om het bijzonder aan te prijzen aan al onze lezers die interesse hebben in de geschiedenis van de hop in ons land. Die geschiedenis gaat verder terug dan we vermoedden.
Het is dat we beschikken over een indrukwekkend referentiekader om de kwaliteit van dit boek te toetsen: ons eigenste Antwerpen Bierstad met zijn ondertussen twee Cahiers. Schrijfster Annelies Tollet zal het ons niet kwalijk nemen dat we het vergelijk maken. Alhoewel, laten we daarmee beginnen, die vergelijking niet helemaal op gaat.
Karl Van Malderen heeft ondertussen wel wat ‘sérieux’ verzameld, als het over het huwelijk tussen bier en gerecht gaat. Als geen ander zoekt hij de weg om die twee aan elkaar te paren. Met deze nieuwe bijdrage over ‘Belgische Biertapas’ verlegt hij weer enkele grenzen. Gedaan met het op het gevoel af zoeken naar passende combinaties: Van Malderen geeft in dit boek een zeer gedegen toelichting, hoe je op zoek gaat en waarom je bij een bepaald bier ook de keuze van bepaalde gerechten maakt.
Als we het over De Pelgrim van De Koninck hebben, zouden we verkeerdelijk Wilfried Patroons zelf in gedachten kunnen hebben. Nee, hij is eerder Bierpelgrim van de Koekestad! Met zijn allereerste boek gooide hij al hoge ogen: in 1978 verscheen van zijn hand het eerste algemeen overzicht van de Belgische brouwerijwereld. Zonder twijfel heeft hij daarmee honderden bierliefhebbers, onder wie uw dienaar, geweldig geïnspireerd. Later verscheen nog Met Konincklijke groeten, over brouwerij de Koninck, en nog wat later het interessante ‘Van Schijn tot Scheld’.
Ha! Een BOEK! Uitgeverij Lannoo wil niet met rode kaken staan en fotograaf Joris Luyten heeft zijn lenzen overuren laten maken! En dan natuurlijk de ervaringen van de twee levensgenieters op het vlak van misschien het meest perfecte bierhuwelijk: dat met kaas. 50 speelse combinaties. Waarom ze speels heten te zijn hebben we helaas niet teruggevonden, maar, geloof het, dat doet niet ter zake.
Zoals gezegd, dit boek overtreft weer alle verwachtingen! En dan hebben we het niet alleen over de verzamelde informatie, maar eveneens over de afwerking en presentatie. Niet voor niets werd het voor zijn verschijnen al een referentiewerk genoemd. Als basis diende het in de prille jaren ’90 uitgekomen ‘Verdwenen brouwerijen in en rond Antwerpen’ van de hand van Guy Verdonck. De auteur werd bereid gevonden om samen met Paul Daeleman dit werk aan te vullen. Het gevolg is een schat aan informatie over talloze brouwerijen in en rond de stad, waarvan de namen dikwijls nog een belletje doen rinkelen. Het basiswerk bekijkt de 19e en de 20e eeuw, maar dat zou natuurlijk buiten de waard, in casu Ivan Derycke, gerekend zijn.
Zo gedreven onze secretaris is, die hem bij het verschijnen van dit boek mocht inleiden, zo gedreven is Jan De Plus zelf, als het op geëmailleerde reclameborden aan komt. Vers van de pers: De mooiste geëmailleerde bierreclames van ’t land!
Bij het lezen van de naam van de auteur, Chris Vandewalle, zouden de bierhistorici al moeten rechtop gaan zitten. Vandewalle heeft al heel wat op zijn actief als het op biergeschiedenis aan komt! Dat hij daarnaast ook de brouwer is van de seizoensbrouwerij Vandewalle, maakt de band van het verleden met het heden maar nauwer.
Een nieuw standaardwerk voor al wie interesse heeft in biergeschiedenis! Vooral verzamelaars zullen er hun weg in zoeken, maar ook voor de ‘doorsnee’ bierliefhebber bevat dit boek, deze turf, een schat aan informatie. François Verhofstadt is voormalig kastelein (o.a. Magna cum Laude van Orval!) van een zaak in Aalst en lid van onze collega’s van OPA. Gebeten door de microbe bracht hij een ontzaglijke schat aan informatie bijeen over verdwenen brouwerijen.
Wie wil niet weten hoe onze brouwerijen de gruwel van de stellingenoorlog in de Westhoek al of niet overleefden? Met ‘Bier aan het IJzerfront’ krijgt u dit verhaal: de miserie van de brouwer als mens en als ondernemer, voor en achter de frontlijn. Eens te meer een bijzonder interessant werk van Frank Becuwe, onder de vleugels van Mout- en Brouwhuis De Snoek.
Miste en regen. Groene heuvels. Woeste zee taferelen. Op rotsen brekende golven. Achter elke hoek en kant een doedelzakspeler. Heidebier. Geruite rokjes. Clanoorlogen. Whisky. Wat weten we van Schotland en de Schotten? Steek er wat van op in 101 etiketten!
Naast de geschiedenis van de abdij krijgen we een omstandige uitleg over de individuele bieren en de kaas. En daar nog eens boven op, dat ligt in de lijn der verwachtingen als je een kok een boek laat schrijven, een zestigtal recepten.
Als je, zoals Ben Vinken, al een geruime tijd in de bierwereld meedraait, heb je wel wat herinneringen aan de trappisten. Als je dan de kans krijgt om al de brouwerijen te bezoeken en ook nog eens in de abdij te overnachten, kan je een boek vullen. Net wat Ben deed!
Acteur en auteur Eddy Vereycken presenteert in een handig boekje zijn selectie van 50 Antwerpse horecazaken.
De eerste aanvulling op het schitterende ‘Antwerpen Bierstad’ is een feit! Onze historici hebben weer geen moeite gespaard om een thema in de bierwereld te bespelen, waarvan de impact voor velen een raadsel was.
Emeritus professor Gilbert Baetslé stelde onlangs in Brouwland zijn nieuwe boek voor. Wat hebben bovengenoemde dranken gemeen en waarin verschillen ze? Een boek geschreven op maat van de thuisbrouwer en/of wijnmaker. Schaaf uw technische kennis bij, en leer dat geen één van de drie ‘zomaar’ tot stand komen!
(Is ook in het Italiaans uitgegeven bij dezelfde uitgever: La Birra in Alto Adige)
Wie dacht dat de Tirolers alleen maar jodelend door de bergen huppelen, zit er flink naast! Ze drinken (voor of na?) graag een goed glas bier, en dit boek belicht deze eeuwenoude biercultuur. Je zou het niet verwachten, maar die start al in 985!
Opener van samensteller Fedor Vogel: “Ruim 40 brouwerijen er bij in een jaar!” Reden genoeg om dit boekje aan te schaffen en te kijken wat er in Nederland van aan is. Bierliefhebbers weten al langer dat er in Nederland meer dan pils gebrouwen wordt, en nu springen ze in aantal brouwerijen ook nog los over ons hoofd! We wensen het hen uit de grond van ons keelgat!
Een bespreking van 150 brouwerijen en nog veel meer biertoeristische tips.
Kwissen terwijl je drinkt? Het kan met deze onderzetters!
Een hebbeding, een gebruiksboekje, een ‘trek er eens op uit’ tip? Alle namen zijn goed voor dit kleine juweeltje. Met voordelen en beperkingen wegens zijn formaat en met alvast één miskleun.
Wil je er met het gezin eens uitvliegen zonder veel kilometers te doen ? Schaf je dan de Beerbox van de Provincie Antwerpen aan!
Wie al een tijdje lid is van ABC en dus met aandacht de Courant leest, hoeven we Paul Daeleman niet voor te stellen. Zo goed als elk nummer verschijnt er wel een bijdrage van zijn hand, steevast over bier- en brouwgeschiedenis. Zopas verscheen van zijn hand weer een indrukwekkend boek over recente bierhistorie: de brouwersproblemen na de Tweede Wereldoorlog.
Bestellen via eduard.smits@skynet.be
Vrouw en brouwen? Vrouwen brouwen? Dankzij bierminnend collega Sofie Vanrafelghem is dit onderwerp weer bespreekbaar! Wie zich, na Antwerpen Bierstad, verder wil verdiepen in een boeiend stukje biergeschiedenis, met de vrouw als centraal gegeven, kan aan dit boek niet voorbij!
Het was even wachten, maar na een zware bevalling is de vreugde des te groter! Hopper Magazine komt de lezende bierliefhebber verblijden! Snel naar de krantenwinkel en de bierkelder!
Dat we ooit een directeur van de Belgische Brouwers naar Antwerpen zouden kunnen lokken, was vroeger zo goed als ondenkbaar. Met Sven Gatz is er iemand aan de bak gekomen die niet alleen de grote jongens steunt, maar ook de kleintjes. En niet alleen de brouwerijen, maar ook de verenigingen! Als zo’n man zijn bierbeleving te boek stelt belooft het!
Een turf, een kolos, kijkboek en naslagwerk tegelijk! Adelijn Calderon stelt een tweede boek samen, nu met informatie over niet minder dan 663 verdwenen brouwerijen uit 477 gemeenten!!
Zet mama in de woonkamer, palm met potten en ketels zelf de keuken in, of zet de grasmaaier waar hij hoort: op het gras! Hier is immers het ultieme boek voor keuken-, tuinhuis- en garagebrouwers! Meester-tovenaar Luc Pauwels vertelt je stap voor stap hoe je eigen bier te maken!
Dit boek is een must voor iedere bierliefhebber of marketeer. Het is een inspiratiebron voor beginnende brouwers. En het mag zelfs een inspiratiebron zijn voor iedere jongere aan het begin van zijn carrière, want het toont aan dat je met weinig middelen, maar door hard te werken ver kunt geraken. En de vele feestjes horen er dan bij. Als we nu vertellen dat je door de aankoop van dit werk ook nog een goed doel steunt, zijnde ‘Le Ressort’, een instelling voor mensen die ten gevolge van een ongeval een mentale handicap hebben opgelopen en eventueel deels verlamd zijn, dan weet je dat je dit boek moet hebben!
De ultieme biergids voor Oostenrijk, opgesteld door Bierpapst Conrad Seidl. Alpenweiden, Dirndls en een lekker glas bier, was het al maar weer vakantie!
Ben Vinken is een nijver baasje, we geven het graag toe! Naast zijn magazine en gelijknamig festival neemt hij zoals we weten tal van opdrachten voor Tv voor zijn rekening. Voor en na nog kaas aan de man brengen en boeken schrijven, het is niet iedereen gegeven. Een nieuw fris boekje van zijn hand zag in het begin van de zomer het daglicht. Lezen maar!
Onze ervaring leert dat de groep Duvel Moortgat op alle vlakken kwaliteit hoog in het vaandel voert. Te zeggen, alleszins op het vlak van bier. Recent verscheen ook een boek over de bieren van de groep, en kijk, weer van topkwaliteit!
Onbekend is onbemind? Laat het geen waar zijn! De namen in dit boek zijn u allicht minder onbekend dan u vermoedde. Hetzij op het ZBF, het zij op ons eigenste Modeste BierFestival, maar u hébt ze al ontmoet! Om ze ook terdege te leren kennen is er nu een boek over samengesteld, en zoals gewoonlijk: een hebbeding voor de geschoolde bierliefhebber!
Ja, vrienden, het stormt op de boekenplank! Gaan de kookboeken moeten zwichten voor de geschiedkundige bijdragen? Opnieuw een bonuspunt voor de bierhistorici met dit mooie, lezenswaardige en leerzame werkje over verdwenen en gelukkig nog actieve lambiekglorie in en rond Beersel!
Wie het niet kreeg voor Kerst of Nieuwjaar: niet getreurd: men zegt dat er nog voorraad is! Snel auto in of fiets op en naar Colruyt!
Wat een werk! Dat is de eerste reactie die van ‘t hart moet nadat we de nieuwe ‘bierbijbel’ doorbladerd hebben! Compact, leesbaar, én met meer dan duizend bieren in de etalage! Een ‘verplicht nummer’ voor al wie met bier bezig is!?
Lang verwacht, inderdaad. Het nieuwe boek van Ben Vinken, in samenwerking met kaasmeester Van Tricht is een mooi boek geworden. De twee levensgenieters spanden samen om een boek te maken over het sublieme huwelijk van bier met kaas.Wat ABC-ers al wiste, wordt hier ruimschoots bevestigd!
Neen, vrienden, dit keer geen ISBN nummer en andere mogelijkheden om dit prachtige boek te verwerven! Het is u immers nooit zo eenvoudig gemaakt! Zonder enige terughoudendheid, met het chauvenisme dat de Antwerpenaar clichématig wordt toegedicht, én met de fierheid van een voorzitter die het noeste werk van een aantal leden tot een rijpe, pluk – én verteerbare vrucht zag groeien mag én moet ik stellen: wie dit boek niet in huis haalt is een arme dwaas!!
Drinken de Nederlanders bier? Sinds wanneer? Als je het fijne wil weten over Neerlands brouwen en drinken, en wel net over de grens in Zeeland is dit boek onmisbaar! Overzichtelijk en rijk voorzien van foto’s en andere documentatie: een zoveelste bierbibliofiele uitgave bij onze Noorderburen!
Ronduit hét naslagwerk voor de bierige vingerhapjes! Wie als bierliefhebber zijn gasten extra wil verwennen kan dit boek niet missen! Niet alleen koks, maar ook bierexperten én fotografen tappen uit hun beste vaatje!
Voor wie Vlaanderen wil zien én er een goeie pint bij pakken, kan dit boek meer dan een hulp zijn. Je wordt gegidst door twee kenners van het Vlaamse caféleven, je krijgt er nog eens voor 950 € gratis consumpties bovenop!
Ah, die Toer de Geuze! Die tweejaarlijkse hoogdag van bier en smakelijk vertier! Met dit boek kan je nu in je eigen keuken tal van lekkernijen tevoorschijn toveren in afwachting van de volgende editie! Trek een fles Cuveé René open en ga op verkenning! Koken met spontane goesting
De zon is er, blaas de banden op! Trap er lustig op los en ontdek verborgen schatten in Vlaanderen, Wallonië en Nederlands Limburg en Brabant!
Eindelijk! Het langverwachte Biertapas boekje van onze vriend en Nederlands beste Bierkok Han Hidalgo heeft eindelijk het licht gezien! Knabbelen en peuteren op een feestelijke manier én met bier! Voor al wie zijn gasten eens extra wil verwennen én er graag de nodige lof (gratis) bij krijgt. Bronvermelding is niet verplicht, maar laat je er niet aan kennen! Naar ’t klavier en bestellen, dat boek!
Een heus kunstboek over bier! Door de eeuwen heen was bier een inspiratiebron voor menig kunstenaar en ambachtsman. In dit mooie boek krijgen we een omvangrijke kijk op wat er van bij het prille ontstaan van het bier in steen gehouwen werd of op doek werd gepenseeld. Ook de nodige aandacht voor modernere kunstvormen zoals fotografie ontbreekt niet. Bier en kunst: biercultuur!
In Amsterdam was het meer dan honderd jaar geleden dat er nog een brouwerij opgericht werd, toen in 1985 Kaspar Peterson en Joke Scholte op zoek gingen naar een gebouw, geld én vergunningen. Na hard werken met familie en vrienden werd brouwerij ’t IJ uit de grond gestampt, de Nederlandse pionier inzake speciale bieren. In een knap boek wordt nu het verhaal van dat begin gedaan. Met vallen en opstaan. Letterlijk!
Culinair journalist Willem Asaert reisde het hele land af, op zoek naar brasseries. Mooie job, niet? Hij goot al dat lekkers bijeen in een handzaam gidsje dat ons 100 puike adressen en heel wat bijkomende informatie verschaft. Aan de beide zijden van de taalgrens is altijd wel iets in de buurt van die brouwerij waar je net buiten stapte…
Onze Engelse vrienden Tim Webb en Chris ‘Podge’ Pollard (her)schreven met een derde kompaan het boekje ‘Lambicland’. Het wel en het wee van onze lambikbrouwers en geuzestekers komt hier aan bod! Prima geïllustreerd en ronduit schitterende besprekingen.