Bapas Belgische Biertapas

Bapas

  • K. Van Malderen
  • ISBN 978 90 223 3103 3
  • Manteau

Recensie

Een heel technisch onderbouwd eerste deel van dit boek leert ons, hoe we bier én gerecht smaaktechnisch kunnen analyseren en dan vanuit het bier een passend gerecht kunnen zoeken. Beetje heftig in’t begin, we geven het graag toe, maar naarmate je vordert in de opbouw, krijg je ook een duidelijk zicht op het hoe en het waarom. We horen al ‘kenners’ zeggen: ‘Dàààt hebben wij niet nodig, hoor, wij weten het wel!’ Ja, je hoort ons niet zeggen, dat je met een goed ‘Fingerspitzengefühl’ al niet een heel eind ver geraakt, en mooie bierhuwelijken kunt samenbrengen. Maar met het technische inzicht dat dit boek brengt, kom je wel een heel eind verder. Je leert als het ware eerst ontleden om dan de twee polen - bier en gerecht - samen te brengen.

Van Malderen ontwikkelde een aparte aanpak, die echter vast houdt aan de vuistregels die eigen zijn aan een goed bierhuwelijk. Maar net omdat in dit boek ook dieper ingegaan wordt op inhoudelijke aspecten van zowel het bier als het gerecht, is de keuze voor een bepaalde combinatie meer gefundeerd. En wordt er weinig aan het toeval overgelaten, zodat ook mensen met een misschien iets minder ontwikkeld gevoel (of minder ‘goed geluk’) een gefundeerde keuze kunnen maken.

Vertrekkende van veertig bekende en iets minder bekende bieren wordt een keuze voorgesteld, steeds begeleid door een technische toelichting. Een analyse, zeg maar, van het bier en het gerecht, en het waarom dus, dat ze elkaar zo goed vinden. Begeestering voor bier en keuken heb je nodig, en de nadrukkelijke wens je gasten een perfect bierhuwelijk voor te stellen. Maar vertrekkende vanuit die premisse, kan je alleen maar hopen, dat je dit boek in je sok van Sinterklaas vindt. Of onder de Kerst- of Joelboom. En anders schaf je’t gewoon zelf aan. Dan moet je niet wachten en ben je zeker dat je’t hebt!

Hans

Boeken