Authentieke Belgische Cafés

Authentieke Belgische Cafés

Recensie

We willen onze interesse voor geschiedenis niet nuanceren. Zonder geschiedenis, geen toekomst, om het met een cliché te zeggen. Maar wat dit boek zo schitterend maakt, is dat het levende geschiedenis brengt. Authentieke cafés, niet per se omwille van de inrichting, maar zeker en vooral om en voor de mensen. Regula Ysewijn draait niet rond de pot: dit is levend erfgoed, en het is aan ons er op toe te zien dat het blijft bestaan! Want inderdaad, op enkele uitzonderingen na is de toekomst van deze kroegjes niet gegarandeerd. Uitbaters sterven kinderloos, of de familie vindt geen opvolging. Eigenaars hebben ‘andere’ plannen of vinden het tijd om te ‘moderniseren’. Het resultaat is steevast het zelfde: het volkscafé gaat teloor, maar ook het sociale weefsel waarvan deze cafés in goede en in kwade dagen altijd het middelpunt zijn geweest. Regula Ysewijn selecteerde 49 cafés in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tijdens een reis die meer dan een jaar in beslag nam. Via tips van talloze sympathisanten kreeg ze tientallen adressen die ze een jaar lang stuk voor stuk bezocht. Soms was de zaak al even gesloten, soms moest ze terug op een andere dag. In Wallonië was maar één uitbaatster bereid mee te werken. Spijtig…

Het resultaat mag er alleszins zijn: veel warme en merkwaardige verhalen van mensen en families die soms decennialang het kloppend hart van een gemeenschap aan de gang houden. En dat met liefde en passie doen. En die, soms zeer oude, levenskunstenaars, worden dan nog eens schitterend op de foto gezet, met en in hun ‘atelier’.

We kennen Regula al van haar boek ‘Pride and Pudding’ dat hier besproken werd. In haar nieuwe boek vinden we de zelfde passie, zowel in de teksten als in de fotografie. Weergaloos!

En dat Regula de inspiratie voor dit schitterende boek opdeed in de lessen ‘Bierkenner’ aan CVO provincie Antwerpen, mag al haar collega’s minstens een beetje fier maken!

267 blz., stijve kaft, Nederlands en Engels, 25 €

En tot slot een wijze raad van Regula: ‘Wil je dat ze blijven bestaan? Ga er dan eens ene pakken!’ Juist, zouden we zeggen…

Hans

Boeken